Recept

Här finns det recept till både maträtter, enklare och lite svårare efterrätter, samt kakor och annat sött och gott!

Det finns också mycket nyttigt som är gott och så småningom kommer enstaka sådana recept komma upp på sidan, i nuläget finns det ett sådant som är ägg och laktosfritt - och kan vara glutenfritt. Recepten kommer bland annat från vänner och tidningar, ibland är det sådant jag rört ihop i all hast och skrivit upp ifall jag blivit nöjd.
Allt jag lägger upp har jag själv provat laga eller baka, så det går att säga att alla recept är en personlig smakrecension , jag kan med andra ord inte garantera att du kommer gilla det jag lägger upp;)

Lämna gärna en kommentar om vad du tycker och om det är något som behöver förtydligas! Det är alltid kul att få feedback och alltid bra att få veta om något kan bli bättre:)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

American cookies                                                                                                     180°c,12-15 min.
                                                                                         
Mer bilder: Instagram
190 g Smör
4½ dl florsocker
6½ dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 st ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3/4 dl socker
350 g choklad
                                         
Smält smöret och tillsätt florsocker, vispa poröst.
Tillsätt allt förutom chokladen, vispa samtidigt.
När allt är blandat ordentligt tillsätter du chokladen och
blandar väl.

Nu ska kaksmeten vara full av choklad och h en fast konsistens.
Rulla till jämnstora bollar, placera med avstånd från varandra på
en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 12 - 15 min.
Låt svalna innan servering


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tomatsoppa

2 st      Tomater
1 st      Gul lök
2 st      Vitlöksklyftor
1 st      Krossade tomat (500g)
ca 60g Tomatpuré
1-2 dl  Matlagningsgrädde (Milda 4%)
1 st     Buljongtärning (grönsak)
Salt & peppar - andra kryddor


Skölj och dela tomaterna i stora bitar, låt skjuda i vatten och buljong.
Hacka och fräs lök och vitlök så den mjuknar, utan att den tar färg, använd den kastrull du gör soppan i. Lyft över tomaterna till lökblandningen, tillsätt tomatkross, tomatpuré och kryddor.
Mixa och tillsätt grädde, koka upp och smaka av, tillsätt eventuellt mer kryddor efter smak.

Voila! Smaklig måltid!




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Knäckekex (frökex)                                                                                                  150°c, 50-60 min


Mer bilder och recept till mobilen finns på instagram.
2½ dl    mjöl (vete eller majs)
3/4 dl sesamfrön
3/4 dl hela linfrön
1    dl   solroskärnor
2    dl kokande vatten
½   dl neutral olja

Arbeta ihop alla ingredienser till
en smidig deg.
Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut riktigt tunt och så det täcker pappret.
Förskär med slickepott eller liknande (inte hela vägen genom degen), strö salt över och grädda längst ner i ugnen, 50 - 60 min.



Receptet till de här knäckebröden fick jag av en kär vän till mig, nu är vi helt plötsligt flera stycken som bakar dessa. Jag har också gett det vidare till fler av mina vänner - alla som smakat dem blir nästan lite glada av att de är så goda;)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Frozen cheesecake   - sambons favorit






85 g philadelphia
3 dl  grädde
3 st  ägg
2 dl  socker
1 tsk vaniljsocker

8 Digestive


Form med löstagbara kanter



Börja med att krossa digestivekexen, Smörj formen med smör och täck med en del av de krossade kexen.

Vispa grädden och vaniljsocker hårt.

I en annan bunke vispar du äggulor och socker poröst, vispa sedan ner philadelphian.

Vispa äggvitorna fluffigt i ytterligare en bunke.

Rör försiktigt men noga ihop alla delar till cheesecaken och häll ner i formen, toppa med resten av de krossade digestivekexen (om det behövs - krossa några extra).

Frys! I vårt hem brukar cheesecaken tillagas dagen innan den ska serveras så det är säkert att den är ordentligt fryst.
Däremot blir serveringen betydligt enklare om den tas fram ca 5-10 min innan den serveras.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ganasch

Det här receptet fick jag av en vän då det blev fel i blandningen när en cheesecake skulle bakas, jag frågade helt enkelt vad jag kan göra med grädde och äggulor - då fick jag detta recept!
Själv gjorde jag Ganasch-bollar som jag rullade i krossade hasselnötter och några rullade jag i kakao,
annars ska det gå att ha det som en finare chokladsås (innan den svalnat), användas som en topping eller dekoration till kakor. Det finns säkert fler användningsområden, så kommer du på något får du gärna tipsa;)

3 dl    grädde
3 st    äggulor
200 g choklad, 70% kakaohalt

Hacka chokladen och dela äggen så allt är förberett.
Värm grädden under omrörning i en kastrull, tillsätt chokladen och rör tills det är blankt.
Tillsätt äggulorna och vispa till att det är slätt.

Kyl ner och rulla, spritsa krämen på något gott eller servera varm till din favorit glass.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

American pancakes

En helt vanlig Maythe4th (Star wars dagen) blev det pannkakor till frukost.
Eftersom jag inte gillar att steka vanliga pannkakor och ville göra något kul till frukost blev det formbara, enkla, amerikanska pannkakor.

2½ dl  vetemjöl
2 tsk   bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2½ dl  mjölk
2 msk smör (smält)
1 st     ägg

Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt mjölk, det smälta smöret och sist tillsätts ägget - rör så lite som möjligt.

Stek i en het stekpanna med lite smör, när det börjat "bubbla"/"håla" sig är det dags att vända pannkakan, när pannan är tillräckligt het går det fort att steka pannkakorna.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oopsies                                                                                               150°c, 25-30 min


3 st     ägg
100 g philadelphia
salt

Vispa äggvita och salt hårt och fluffigt.
Vispa äggula och philadelphia.
Blanda allt - rör men vispa inte! (Det blir inte lika fluffigt annars)
Grädda i ugnen ca 30 min eller tills de har fin färg.


- Jag har läst att det går att göra oopsies som grund till bland annat rulltårta och pizza.. Vem vet, det kanske är gott. Klickar du på länken (har läst) kommer du till en sida där det finns fler LCHF recept, som detta är.

Jag fick däremot receptet tidigare, för ungefär 2 år sedan av "svärmor", testade det och gillade det, men till slut saknade vi vanligt bröd alldeles för mycket.
Däremot kanske det är dags att baka dessa igen, de är ju trots allt goda:) .. Men nästa gång kanske det blir rulltårta eller pizza av dom.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chili - á la sambo                                                      (recept för 4 personer)  Långkok, 6-8 timmar


1-1,2 kg   högrev och/eller annat kött
250 g       bacon/stekfläsk
3 st           morötter
3 st           gul lök
5 st           vitlöksklyftor
2 st           öl (50 cl/st)
½              flaska oxfond
4 st           chilifrukter

Putsa köttet och dela i stora bitar.
Dela resten  av ingredienserna i stora bitar (det kommer koka sönder så du behöver inte vara så noga).

Lägg allt i en stor gryta, häll över öl så det precis täcker.




Titta till chilin ibland och fyll på öl efter behov. Låt sjuda under lock 6-8 timmar, ta eventuellt bort locket mot slutet av koktiden om det är för
mycket vätska.


Tips från sambon: Tillsätt lite choklad, kanel eller honung för att få en ytterligare fyllighet i chilin,                                    sötman balanserar dessutom ut styrkan från chilifrukterna.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar